Ergenlikte Öz Disiplin ve Öz Motivasyon
Koçluuk Yaklaşımı ile
“Öz disiplin” ve “öz motivasyon kavramları genellikle sınavlarla ve akademik başarı ile ilişkilendirilir. Ancak bu kavramlar sadece sınavlarla ilgili değildir. Ergenin tüm yaşamında etkisini gösterecek çok güçlü yaşam becerilerinden birisidir.
GÖKÇEN TOKER; MYK Belgeli Profesyonel Koç (ICF) Çocuk Mindfulness Eğitmeni
Merhaba!
“Öz disiplin” ve “öz motivasyon kavramları genellikle sınavlarla ve akademik başarı ile ilişkilendirilir. Ancak bu kavramlar sadece sınavlarla ilgili değildir. Ergenin tüm yaşamında etkisini gösterecek çok güçlü yaşam becerilerinden birisidir.
Çocuklarınızın içsel motivasyonlarını güçlendirmek ve kendi kendilerini disipline edebilmelerine yardımcı olmak, pozitif bir disiplin anlayışı ile mümkün olabilir. Ve tabii ki bu süreçte onlara en büyük desteği siz ebeveynler verebilirsiniz.
Pozitif Disiplinin Gücü
Pozitif disiplin gençlere her konuda serbestlik tanımak ya da her istediklerine izin vermek anlamına gelmez. Aksine onların içsel bir disiplin geliştirmelerine olanak sağlar. Ergenler saygı ve sevgiye dayalı bir ilişkide kendilerini yeterli ve güvende hissedeler. Bu onları sadece evde değil dış dünyada da sağlam ilişkiler kurmaya hazırlar.
Siz ebeveynler olarak, gençlerin çabalarını fark edip, olumlu geri bildirimde bulunduğunuzda, onların motivasyonunu beslersiniz. Bir ebeveyn olarak, gençlerin başarılarını kutlamak kadar, onların başarısızlık anlarında da yanlarında olmak önemlidir. Bu yaklaşım, gençlerin kendi hedeflerine daha kararlı bir şekilde odaklanmalarına olanak tanır.
Hedef Belirlemenin Önemi
Hedef belirlemek, ergenler için öz farkındalık kazanmanın bir sonucudur. Gençler, ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfettikçe gelecekleri için daha net hedefler belirleyebilirler. Bu süreçte ebeveynler önemli rol oynar. Çocukların yeteneklerini fark ederek, bu alanlarda gelişmelerini teşvik etmek gerekir. Onlara farklı deneyimler sunarak, kendilerini keşfetmelerine olanak verebilirsiniz. Bazen hedef belirlemek gençler için göz korkutucu olabilir, ancak burada sizin desteğiniz devreye giriyor. Küçük ulaşılabilir hedeflerle başlamak, gençlerin başarı duygusunu tatmalarını sağlar, ve bu daha büyük hedefler belirlemeleri için onları cesaretlendirir.
Kendi Kararlarını Vermelerine İzin Verin
Çocuklarda küçük yaştan itibaren karar alma becerisi geliştirilebilir. Bu konuda ebeveynler, çocuklara seçim yaptırılabilecek konularda seçim yapma imkanı tanıyarak bu becerinin gelişmesi için zemin sağlamış olur.
Ergenlerin kendi kararlarını almalarına izin vermek, onların sorumluluk bilincini geliştirir ve öz güvenlerini arttırır. Evet, bazen size kararları mantıksız ya da yanlış gelebilir, ancak önemli olan onlara hata yapma şansı vermektir. Hatalar öğrenmenin en güçlü yolarından biridir. Karar verme sürecindeki gençleri desteklemek, onların bağımsız düşünme yeteneklerini geliştirir ve öz motivasyonlarını güçlendirir. Kendi yollarını bulmalarına izin vermek, onlara hayatta karşılaştığı zorluklar karşısında daha dirençli olmayı öğretir.
Hayal Kurmanın Gücü
Ergenlerin hayal kurmalarına destek olmak, onların geleceklerine dair umut ve motivasyon kaynağıdır. Hayal kurmak, gençlerin içsel motivasyonlarını besler ve hedeflerine ulaşmaları için onları cesaretlendirir. Ebeveyn olarak, gençlere hayal kurmanın gücünü anlatmak ve hayallerini gerçekleştirmek için onları teşvik etmek onlara en büyük motivasyon kaynağı olacaktır. Bu hayallerin gerçekçi olması gerekmiyor. Hayal güçlerini kullanmaları bile onların yaratıcılığına katkı sağlayacaktır.
Sabırlı ve Esnek Olmak
Hedeflere ulaşma yolunda gençlerin her zaman sorunsuz ve motive ilerlemelerini beklemek gerçekçi olmaz. Bu süreçte planlar değişebilir, hedefler revize edilebilir. Burada siz ebeveynlerin sabırlı ve esnek olması önemlidir. Gençlerin bu süreçte yaşadığı zorluklara karşı sabırlı bir yaklaşım, onların streslerinin azalmasına ve motivasyonlarının korunmasına yardımcı olur.
Öz Güvenin ve Kendine İnanmanın Gücü
Sonuç olarak gençlere, kendilerine inanmanın hedeflere ulaşmada ne kadar önemli olduğunu anlatabilirsiniz. Bu noktada onlara hayatınızdan örnekler verebilirsiniz. Hatta önemli en başarılı insanların hayatlarından örnekler de verilebilir. Gençlerin öz disiplin ve öz motivasyon kazanmaları hem akademik hem de kişisel başarılarını etkiler. Bu yapının gelişmesi tüm alanlara hizmet eder.
Ebeveyn olarak sizin buradaki rolünüz onları koşulsuz desteklemek, kararlarına saygı duymak, güçlü bir şekilde rehberlik etmek ve rehberlik ederken sabırlı, sevgi dolu ve esnek olmaktır.
GÖKÇEN TOKER
Fonksiyonel Tıp/Wellness Koçu MYK Belgeli Profesyonel Koç (ICF) Çocuk Mindfulness Eğitmeni EFT/MET Profesyonel Uygulayıcı (GoE) Characterix Danışmanı
Koru Coaching Magazine, 8. Sayı, 2024 Ekim