Ufuk Koçak’ın Başarı Hikayesi
Ufuk Koçak’ın 1999 Gölcük Depreminden Dünya Rekorlarına Uzanan Başarı Hikayesi
“Hayat onu yaşamayı bilen cesur insanlarındır”
1976 Kars doğumlu olan Ufuk Koçak, ilköğretimini Kars’ta, orta ve lise öğrenimini Koaceli, Gölcük’te tamamladı. 1999 Gölcük depremine yakalandığında askerden daha yeni gelmiş 22 yaşında bir gençti. Hayatının baharında Gölcük depreminin acı yüzüyle karşılaştı ve üç gün boyunca enkaz altında kurtarılmayı bekledi. Depremin enkazı altından kurtulabilmişti ama iki bacağını da kaybetmişti.
“Her şeye rağmen hayat devam ediyorsa hâlâ, yaşayacaksın” dedi ve hayata yeni baştan başladı. Önce yeniden yürümeyi öğrendi, sonra yüzme, tırmanış, yelken, rüzgâr sörfü, su kayağı, basketbol, tenis derken 2009 yılında serbest dalış eğitimleri almaya başladı.
Türkiye’nin ilk engelli dalış eğitmeni oldu. 2010 yılında Engelsiz Deniz Projesi’ni yazdı ve koordine etti, bu kapsamda 100’den fazla dezavantajlı grubu sualtı dünyası ile tanıştırıp su sporları yapmalarına olanak sağladı.
Önüne konulan tüm engelleri bir bir aşan
Ufuk Koçak, 23 Mayıs 2014’te Antalya/Kaş’ta Dünya Engelliler Serbest Dalış Rekoru’nu kırdı.
15 Mayıs 2015’te dünyanın en uzun ve en zor 10 yolu arasında gösterilen 508 km’lik Antik Likya Yolu’nu 75 günde yürüdü.
17 Ağustos 2017 yılında Kocaeli/Gölcük’te 17 Ağustos depreminde sular altında kalan kentte dalış yaparak ikinci dünya rekorunu kırdı.
2018 yılında İtalya’da düzenlenen CMAS Dünya Serbest Dalış Şampiyonası’na dünyadaki bütün sporcular için moral ve motivasyon konuşmacısı olarak davet edildi.
Halen Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi başkanı olan Ufuk Koçak, birçok üniversitede, sivil toplum kuruluşunda ve özel şirkette “Kişisel Gelişim, Farkındalık ve Motivasyon” konulu seminerler vermeye devam ediyor.
2010 yılından bugüne birçok insana yaşam koçluğu yaparken aynı zamanda onlara ilham kaynağı oluyor.
Koru Coaching Magazine, 2023 Nisan Sayısı