Müziğin Sesini Duymayanlar Dans Edenleri Deli Sanırlarmış…
Emine Kıvcı Biçim, İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı
Merhaba sevgili dostlar.
Hepimizin mutlaka çok sevdiği müzik türleri ve sanatçılar vardır …
Canımız sıkılınca keyifli olunca müziğin sesini sonuna kadar açar dinleriz..
Kâh yaşadıklarımız gelir aklımıza, kâh yaşamak isteyip te yaşayamadiklarimiz..
Kendimizi kaptiririiz ritmine bizler de, bazen usul usul bazen de bağıra bağıra eşlik ederiz . Sevdiğimiz sanatçıların konserlerine de gitmekten çok keyif alırız.. Canlı canlı onları dinlerken oynarız, ziplarız, dans ederiz ve sanki bütün sıkıntılarımızdan kurtulmuş gibi oradan ayrılırız… Müzik ruhun gıdasıdır diye boşuna dememişler.
Şimdi insan sağlığı için önemli olan bu gıdanın nelere faydalı olduğuna çalışmaları değerlendirerek bakalım.. şarkı söylemenin, müzik yapmanın veya müzik dinlemenin, ‘yaşam kalitesini artırdığı, en az kilo vermek ve spor yapmak kadar ruha iyi geldiği’ belirlenmiştir.
Mesela yemek esnasında müzik dinlemek sindirime yardımcı olur. Evde yada restoranlarda yemek yerken müzik dinleyen insanlar daha yavaş yemeğini yiyip yemekten daha çok keyif aldiklari ve dolayısıyla, yavaş tüketilen yemeğinde sindirime yardımcı olduğu belirlenmiştir.
ABD’den bilim insanları; ABD, Avustralya, İngiltere’de müzik ve ruh sağlığı ile ilgili yapılan 26 bilimsel çalışma üzerinden bir analiz hazırlamişlar. 26 bilimsel çalışmanın 7’si müzik terapisi ile ilgiliyken, 10’u müzik dinlemenin akıl sağlığına etkisine, 8’i şarkı söylemeye ve 1’i ise ilahilerin etkisine odaklanmişlar. Haber Global’de yer alan analizler sonucu Müzik aynı zamanda uykuya geçişi de kolaylaştırır:
Amerika Ulusal Tıp Kütüphanesi’nden yayınlanan bir araştırmadada; özellikle klasik müziğin ‘Insomnia’ hastalığı olanlarda ve öğrencilerde uykuya geçişi kolaylaştırırdigi daha rahat ve sağlıklı bir uyku süreci geçirdiklerini göstermiştir
Stres hayatımizin bir parçası malesef… Bir araştırmaya göre ise yine müzik; insan bedeninde stresle başa çıkan biyokimyasalları uyarıyor ve stresi uzaklaştırıyor ne güzel diymi?
Müzik acı hissini de azaltıyormuş. Nasıl mı?
Müzik dinlemek acı ile mücadele eden duyu yollarını açarak insanların dikkatini acıdan uzaklaştırıyor ve rahatlama sağlıyor..
Müzik birde farkındalığı artırıyor.
Başka bir araştırma ise, insanların ruh hallerine göre seçtikleri müziklerin kendi duygu ve düşüncelerinin daha derinlerine inmelerini sağladığını ortaya çıkararak farkındalığı artiriyor.
Zihinsel aktiviteyide artırmada etkili olan müzik, çalışırken odaklanmayı kolaylaştırıyor ve bu nedenle müzik dinlerken insanların beyin dalgaları, meditasyona yakın bir frekansa ulaşıyor.
Depresyonla mücadele etmeye yardımcı olan müziğin özellikle klasik müzik ve meditasyon müzikleri, insanlar kendilerini üzgün hissettikleri zaman daha iyi olmalarını sağlıyor ve bedenimizde tıpkı bize masaj yapıldığındaki hissi oluşturuyor.
Felç hastalarının iyileşme süreçlerinide hızlandıran müzik üzerine Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre, günde en az 2 saat müzik dinleyen hastalar daha hızlı iyileşiyor.Çünkü müzik dinlerken hissedilen o duygular kan dolaşımının daha düzenli olmasını sağlayarak iyileşmeye yardımcı oluyor.
Ameliyat sürecininde olumlu etkilerini müzik üzerinde görüyoruz..
Hastalara ameliyat öncesi müzik dinletmenin endişelerini azalmasina yardımcı olduğu gözlemlendigi gibi sonrasında da müzik dinletmek kendisini toparlamasını ve rahatlamasını kolaylaştırıyor.
Spor yapanlara da katkı sağlayan müziğin hızlı ve tempolu olan bisiklet ve koşu antrenmanlarında performanslarini arttığını gösteren farklı birçok araştırma mevcuttur. Zorlu bir antrenmandan sonra sevdiği müzikleri dinleyen sporcular daha iyi dinlenip toparlaniyorlar.
Görüyorsunuz müziğin insanların ruh ve beden sağlığı üzerine etkileri ne kadar fazla.
Peki hiç işitme engelliler ne yapıyor bu durumda diye düşündünüzmü? Belki bir çoğunuzun aklına bile gelmemiştir bu soru..
Biz müziğin ritmine kendimize kaptırıp iyileşmeye çalışırken onlar sessiz dünyalarinda kendi endişe ve kaygıları ile başbaşa mücadele ediyorlar.
Müziğin herşeye faydasıni az önce sizlerle paylaşmaya çalıştım. Bu güzel faydalardan mahrum olan işitme engelliler ne zor ki beyinlerinde koca bir sessizlik ile yaşıyorlar.
Uyurken, çalışırken, gezerken o sessizlikten kurtulamıyorlar.
Müziğin ritmine kapılıp rahatlayamadiklari gibi ne o ritimde dans ediyorlar ne de o keyiften faydalanip rahatlayabiliyorlar..
Her fırsatta müzik dinlemeyi seven ve bundan çok keyif alan biri olarak beni bu durum her zaman düşündürmuştur ve çok üzmüştür. Sizin de bu açıdan bakmanız, müziğin güzelliğini farketmeniz ve ne kadar şanslı olduğumuzu düşünmenizi istediğim için bu yazıyi sizlerle paylaşmak istedim.
Müziğin sesini duyamayanlar dans edenleri deli sanırlarmış. Belkide işitme engelliler bizi oynarken, eğlenirken gördükçe müziğin o eşsiz güzelliğini ve faydalarını bilmedikleri için deli sanıyor olabilirler…. Ama onları da ortam olduğu zaman bizlere eşlik etsinler diye dansa kaldıralım. Onlar hisleri ile hareket ettikleri için duymasalar da mutlaka bizlere ayak uyduracak müziğin olmasa bile sizin ritminize eşlik ederek keyif alarak kısa sürelide olsa rahatlayacaklardır.
Müzikle ve Sevgiyle Kalın
İşaret Dili Eğitimi ve Tercümani
Emine Kıvcı Biçim
Koru Coaching Magazine 2023 Ekim