Alışkanlıkların Gücü

Admin tarafından tarihinde yayınlandı

“Bir alışkanlığı bırakmak ya da yeni bir alışkanlık geliştirmek yaklaşık 21 gün alır. Zihinde de bu durum böyle meydana geldiği için alışkanlık kazanabilmek için başladığımız şeyi en az 21 gün düzenli yapmamız gerekir. “

Nurcan Bekiş, Profosyonel Yaşam Koçu

Hayatta herkesin bir takım alışkanlıkları vardır. Ve biz farketsek de farketmesek de hayatımızı etkilerler.

Alışkanlık ne demek önce ona bir bakalım; Alışkanlık farklı kaynaklarda farklı tanımlansa da psikolojik olarak bir iş, bir durum veya olgunun birey tarafından sürekli devam ettirilmesidir.

Alışkanlıklar farklılık gösterir. Bazı alışkanlıklar kişiye fayda sağlarken bazı alışkanlıklarsa kişiye zarar verir. Esasında alışkanlıkların bazıları sadece kişiye zarar ya da yarar sağlamakla kalmaz, çevresine ve hayatına da etki eder. Bununla birlikte güzel ve faydalı alışkanlıkları olan bireyler de hem psikolojik, hem sağlık açısından hem de bedenen bu durumdan olumlu etkilenir.

İnsanlar karmaşık ya da basit alışkanlıklara sahip olabilirler. Bazen bunları yapmayı başarabilirler bazen de yarım bırakırlar. Bununla birlikte aslında halehazırda birçok alışkanlığımız mevcuttur. Örn.Bilgisayar klavyesinde zorlanmadan yazı yazmak, düzenli spor yapmak gibi. Peki bu alışkanlıkları nasıl kazanıyoruz?

Bazı alışkanlıklar küçük yaşta kazandırılır ki bireylerin ilerde hayatı daha kolay ve sağlıklı olsun. Bununla birlikte her alışkanlık küçükken kazanılamayabilir.

Aslında beynimiz, enerji tasarrufu sağlamak üzerine kurulu bir mekanizmadır. Bu enerji tasarrufu için önemli olan şeylerden biri de ’düşük eforlu ‘düşünmektir. Bu düşünme biçimi, beynimizin otomatik pilotu gibidir. Bilinçdışı, istemsiz ve çaba harcamaksızın gerçekleşir. Bu sebepten dolayı beynimiz, enerji tasarrufu sağlayabilmek için yeni ve kısa yollar arama eğilimindedir (Brothers, 1996) Örneğin, okula girdiğinizde sınıfınıza direk gidişiniz gibi. Böyle bir durumda beyin otomatik pilota geçer diyebiliriz.

Olumlu ve sağlıklı alışkanlıklarımız bizim fiziksel ve duygusal olarak iyi bakmamızı, olumlu düşünmemizi destekler. Zihinsel sağlığımızı olumlu etkiler. Kendimize olan olumlu düşüncelerimizi pekiştirir. Başarımızı artırır.

Uzmanlara göre, bir alışkanlığı bırakmak ya da yeni bir alışkanlık geliştirmek yaklaşık 21 gün alır. Zihinde de bu durum böyle meydana geldiği için alışkanlık kazanabilmek için başladığımız şeyi en az 21 gün düzenli yapmamız gerekir.

Eğer alışkanlıklarımızın gücünü ve bize sağladığı faydaları farkedersek bunları yaşamımızda daha kolay ve hızlı uygulayabiliriz. Ve onun sağlayacağı olumlu dönüşleri hayatımız içinde görebiliriz.

Nurcan Bekiş

Profosyonel Yaşam Koçu



0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir