Alışmışım Bana

Admin tarafından tarihinde yayınlandı

“Ben böyleyim değişemem” kalıbını kırmak elimizde. Bu kalıp bizim önümüzdeki bir engel gibi gözükse de bir farkındalık oluştuğunda insan istediği yaşamı tekrar dizayn edebilir.”

Nurhayat Kayar, Profesyonel Koç

Tüm gün kendimleyim. Alıştım herhalde. Konu alışkanlıklar olunca nelere alışıyoruz sorusu aklıma geldi? Ve kendimizde olan alışkanlıkları düşündüm. Her gün kendimle olmaktan memnun muyum acaba diye şöyle bir gözden geçirdim? Sonra acaba kendimi bir gözlemlesem nasıl olur diye sordum?

Baktığımda aslında kendimle olunca neler yaptığımı gözlemleme fikri başlangıçta bu da ne demek sorusunu getirebilir diye ekledim? Ancak son zamanlarda bilinçaltı üzerine okuduğum makaleler beni bu soruya yöneltti diye cevapladım. Aslında bilinç altı ya da bilinç dışı bizim bilinçli davranışlarımız dışında kalan kısmımız diyebiliriz.

Yani biyolojik açıdan sürüngen beyinle kontrol ettiğimiz istemsiz hareketlerimizi yöneten kısmımız. Bu kısımdan aldığı sinyallerle başlayan süreçte düşünme bir evrim geçirmiş ve bilinç dışı bilince doğru evrilmeye devam etmiş.

Peki biz ne kadar bilinçliyiz diye sorduğumuzda yapmamız gereken ilk şey kendimizi gözlemlemek olacak. Çünkü insanın gün boyunca yapmış olduğu tüm davranışlar bilinçli ve bilinç dışı dünyayla ilgili. Ve gösterdiğimiz tüm davranışlarımız alışkanlıklarımız aslında. Yani düşünce duygu ve

davranışlarımız sürekli birbirine dönüşmekte ve birbirini etkilemekte.

Peki bu alışkanlıklarımız içinde değiştirmek istediklerimiz oluyor mu? Baktığımızda farkındalık kazandığımız her an değişmesini istediğimiz durumlara sahibiz. Ve bu durumları değiştirip dönüştürecek olan da bizim alışkanlıklarımızla bağlantılıdır. Bu farkındalıklar genellikle karşılaştığımız bir olay okuduğumuz bir kitap konuştuğumuz bir kişi izlediğimiz bir film ya da gezdiğimiz bir sergide oluşabilir. Veya insan başına bir durum geldiğinde yani bir sıkıntıyla karşılaştığında genellikle değiştirmek istediği bir alışkanlığı olabiliyor. Alışkanlıklar bizim yaşamımızla ilgili her durumu temsil edebilir. Çünkü beslenmeden tutun da eğitim alanında sağlık alanında karşılaştığımız her olay bizim sahip olduğumuz bilinç durumumuzla yani alışkanlıklarımızla ilgili. Oysa kendimizi gözlemlediğimizde bu

durumların farkına varamıyoruz çoğu zaman ve bilinç dışında kalıyoruz. Ancak bir de farkındalık kazanırsak alışkanlıklarımızı değiştirmek için mücadele veriyoruz. Bu mücadele çoğu zaman bizi zorluyor. Çünkü yaşamımıza yer etmiş bu alışkanlıkların değiştirilmesi anında olan bir şey değil. Kendimizdeki farklılıkların oluşması için bu alışkanlıkların kökenindeki düşüncenin değişmesi gerekiyor. Ancak bu da bir alışkanlık biz kendimizle bu çalışmayı yapmaya başladığımızda bu davranışımızda süreklilik kazanabilir ve istemediğimiz durumların dönüşümü gerçekleşir.

O halde “ben böyleyim değişemem” kalıbını kırmak elimizde. Bu kalıp bizim önümüzdeki bir engel gibi gözükse de bir farkındalık oluştuğunda insan istediği yaşamı tekrar dizayn edebilir.

Bu konuda bir de Gandhi’ ye kulak verelim:

Söylediklerinize dikkat edinduygularınıza dönüşür…
Duygularınıza dikkat edindavranışlarınıza dönüşür…
Davranışlarınıza dikkat edinalışkanlıklarınıza dönüşür…
Alışkanlıklarınıza dikkat edindeğerlerinize dönüşür…
Değerlerinize dikkat edinkarakterinize dönüşür…
Karakterinize dikkat edinkaderinize dönüşür…

Böyle baktığımızda düşüncelerimizin ve ağzımızdan çıkan şeylerin kaderimize dönme ihtimalinin olduğunu görüyoruz.

Gerçekten de düşünce yönetimi yaptığımızda ağzımızdan çıkanlara daha dikkate edeceğimizi fark edebiliriz. Bu fark ediş için çeşitli araçlara ihtiyacımız var elbette. Bu araçları çeşitli eğitimlerle kendi kendimize bulabileceğimiz gibi bir rehberden de yardım alabiliriz. Kendimizi fark ediş için koçluk araçları da kullanılabilir.

Kendimizle çalışmak bir süre sonra alışkanlıklarımızın değişmesine yol açar. Alışkanlıklarımızın değişmesiyle sahip olduğumuz karakterden yeni birini yaratmak mümkün olabilir. Bu ise hayatımızda alışkanlık haline gelmiş olayları ve durumları dönüştürür. Ve böylece yaşam bir kez daha yeniden doğar.

Yani aslında biz o zaman bize sunulan kaderi değiştirerek yeni bir kader yaratabiliriz.

Düşünsenize istemediğimiz alışkanlıkları düşüncelerimize değiştirmekle toplumların kaderini bile değiştirmek mümkün olabilir. O halde ne bekliyoruz!

Bir insan değişir her şey değişir…

Nurhayat Kayar

Yazar, Profesyonel Koç



0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir