Hafıza Teknikleri Eğitimi

Anasayfa > Koru Akademi > Koru Öğrenci Akademisi > Hafıza Teknikleri Eğitimi

Kafasının içinde çeşitli renklerde ve büyüklüklerde daireler olan adam grafiği

“İşlemek için alet kullanan bütün kuvvetler, çalıştıkça yorulurlar. Zihin en zor bilgileri kazanmaya çalıştıkça, ötekilerini daha kolay elde eder.”

İbni Sina

Hafıza Teknikleri Nedir?

Hafıza teknikleri, bilgiyi kodlama yöntemlerini öğreterek hafızayı daha etkili kullanmanızı sağlayan bir sistemdir. Hafıza Tekniklerinin nasıl kullanıldığını anlamak için hafızanın nasıl çalıştığının iyi bilmemiz gerekiyor.

Beynin beş duyu organıyla aldığı bilgileri belleğe kaydetmesinde üç ana adım vardır: kodlama, depolama ve geri alma.

Kodlama, bilgiyi nasıl öğrendiğinizi ve anladığınızı ifade eder. Anlamsal kodlama olarak adlandırılan bu bilgiye duygu ve anlam eklediğinizde, onu a hatırlamanız daha kolaydır. 

Depolama, beyninizde ne kadar bilginin, nerede ve ne kadar süreyle saklandığını ifade eder. Yaygın olarak vurgulanan iki bellek deposu vardır: kısa süreli bellek (STM – Short Term Memory) ve uzun süreli bellek (LTM – Lort Term memory). 

Geri alma, belleğe kaydedilen bilgilere tekrar erişebilmeyi yani hatırlamayı ifade eder.

Kısa süreli belleğimizi bilgisayarın ön belleği gibi düşünün, orası bir karalama defteri gibi çalışır. Kaydet butonuna basmazsanız o an girdiğiniz verileri hard diske kaydedilmez.  Beynimiz, bilgileri silmeden veya uzun süreli belleğinize aktarmadan önce yaklaşık 30 saniye kadar kısa süreyle belleğimizde tutar.

Beynimizin dış dünyadan aldığı bilgiler veya verilerin içindeki görüntü, duygu ve his ne kadar yoğunsa onun hafızaya kazınması da o kadar derinden olur. İçinde hiçbir duygu, his ve anlam barındırmayan bilgiler ön belleğimizde kısa bir süre durur ve ardından silinir gider. İşte bu nedenle yaşadığımız travmaları asla unutamayız, unutuyor olsak bile o bilgiler bilinçaltımızın en derinlerinde kayıtlı olarak kalır. Hiç farkında olmadığınız bir anda ortaya çıkıverirler. İşte bu şekilde beynin kaydetme sistemini ne kadar iyi anlayabilirsek hafıza tekniklerinde de kendimizi o kadar çok geliştirebiliriz.

Hafıza Tekniklerini Öğrenmek Neden Önemli?

  1. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için hafıza tekniklerini öğrenmek günümüzde giderek daha önemli hale geliyor. Ülkemizdeki eğitim ve sınav sistemi maalesef ezbere dayalı. Sistem öğrencilere hayatlarında hiç lazım olamayacak yığınla bilgiyi zorla ezberletmeye çalışıyor. Ezberci eğitim sistemimiz hafıza tekniklerini öğrenmemizi adeta zorunlu kılıyor.
  2. Günümüzde unutkanlık maalesef çok yaygın.  Günlük hayatımız o kadar yoğun ve karmaşa içinde geçiyor ki hatırlamamız gereken çoğu şeyi unutuyoruz. Örneğin markete gidiyoruz bir sürü şey alıyoruz ama bazen almak istediğimiz önemli bir şeyi unuttuğumuzu sonradan fark ediyoruz.
  3. Bazen anahtar gibi önemli bir şeyi bir yerlere koyarız saatlerce nereye koyduğumuzu düşünür ve bulamayız.
  4. Evden çıkarken cep telefonumuzu veya cüzdanımızı unuturuz ve o gün hayatımız bizim için felç olur.
  5. İnsanlarla ismen tanışırız daha bir dakika geçmeden muhatabın ismini unuturuz. Sonra mahcup bir şekilde tekrar sormak zorunda kalırız.
  6. Eskiden tanışıp konuştuğumuz insanların simalarını unuturuz. Gördüğümüzde tanımayız, aramızda geçen hatıraları hatırlayamayız.
  7. Telefon numaralarını, sayıları, tarihleri akılda tutmakta hep zorlanırız.
  8. Bazen mahalle aralarında yönümüzü şaşırır kayboluruz. Ben buradan geçmiş miydim diye kendimizden şüphe ederiz. Daha önce gittiğimiz adresleri karıştırırız.
  9. İş yerinde bize verilen görevleri veya ayrıntılarını akılda tutmakta zorlanır, çoğu zaman unuturuz. Bu da iş yerindeki güvenilirliğimize zarar verir.

İşin açıkçası hayatın her safhasında, her alanında hafıza tekniklerini kullanmaya ihtiyacımız var. Bazen çok basit unutkanlıklar bize çok pahalıya mal olabilir. Unutkanlığımız paramızı, enerjimizi, zamanımızı yiyip bitirebilir.

Hafızamızı Olumsuz Yönde Etkileyen Sebepler Nelerdir?

  1. Yaptığımız işi sevmiyorsak o işle ilgili şeyleri akılda tutamayız. Her güzel şeyin başı sevgidir.
  2. Aldığımız gıdalardaki besin oranlarının düşük olması, özellikle beynin ihtiyaç duyduğu Omega 3 gibi yağlardan yoksun olmamız.
  3. Günlük hayatımız maalesef dingin, mutlu ve huzurlu değil. Hep bir koşuşturma, yetişme, çekişme, yarış halindeyiz. Bu da bizleri gergin ve stresli hale getiriyor. Beyne ve hafızaya en çok zarar veren şeylerin başında yoğun stres gelir. Bazen çok stresli bir ruh hali ile sınava gireriz, aklımızdaki bütün bilgiler adeta uçup gidivermiştir, en basit şeyleri bile hatırlayamaz oluruz. Hayatta olabildiğince dingin, sakin ve tevekkül halinde yaşamayı öğrenmeliyiz.
  4. Telefon, bilgisayar ve televizyon ekranları başında çok fazla zaman geçirmemiz hafızayı ve bilişsel becerilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Ekranlardan bilgiler o kadar çok hızlı geçiyor ki izlediğimiz şeyler çoğu aklımızda kalmıyor. Sadece duygu yoğunluğu yaşadığımız birkaç şey aklımızda kalıyor. Bu da beynimizin işleyişini olumsuz yönde etkiliyor, beynin bilgileri kalıcı belleğe atma becerilerini zayıflatıyor.
  5. Uyku düzeninin bozukluğu beynin işleyişine ve olumlu alışkanlıklarına zarar veriyor.
  6. Hareketsiz ve spordan uzak yaşam tarzı beynin bilişsel ve kaydetme becerilerini zayıflatıyor.
  7. Sağ ve sol beynimizi dengeli bir şekilde kullanamıyoruz. Sol beynimiz analitik çalışırken sağ beynimiz daha duygusaldır. Örneğin dua ederek, meditasyon yaparak, şiir veya şarkı söyleyerek sağ beynimizi daha aktif hale getirebiliriz.
  8. Çirkin sözler, çirkin görüntüler insanın ruhunu zedeler, bu da sağ beynin kullanımını olumsuz yönde etkiler. Aynı şey olumsuz sözler ve cümleler için de geçerlidir. Hayata kötümser bir gözle bakmak hafıza becerilerimizi zayıflatır.

Hafıza Teknikleri Eğitimi Size Ne Kazandırır?

  1. Beyninizin muazzam gücünü ve kendinizi daha yakından tanımış olursunuz.
  2. Hafıza Teknikleri becerisi size zaman kazandırır. Bu dünyada en önemli ve değerli şey zaman olduğunun arkına varmalıyız. Hafıza teknikleri ile zamanı verimli kullanmayı öğrenirsiniz.
  3. Hafıza Teknikleri becerisi size aynı zamanda bol bol okuma alışkanlığı kazandırır.
  4. Hafıza Teknikleri becerisi beynin bilişsel becerilerini ve anlama kapasitesini güçlendirir.
  5. Hangi konuda olursa olsun hızlı düşünme beceriniz artar.
  6. Karar verme ve problem çözme becerileriniz güçlenir.
  7. Dikkat, odaklanma ve konsantrasyon gücünüz artar.
  8. Sınavlarda kendinize güveniniz artar.
  9. Eğitim hayatınızda ödevlerinizi çok daha çabuk yaparsınız.
  10. Hangi meslekte olursanız olun meslek hayatınızda daha başarılı olursunuz.
  11. Kişisel gelişiminize hız kazandırırsınız.
  12. Hafıza ve ezberleme beceriniz güçlenir.
  13. Hayata daha olumlu bakarsınız, kötümser duygulardan arınırsınız.

Hafıza Teknikleri Eğitiminin İçeriği

Hafıza Teknikleri Eğitimi konu başlıkları şunlardır:

  • Beynin sağ ve sol fonksiyonlarını öğrenme ve güçlendirme
  • Kodlama, Depolama, Geri Getirme süreçleri
  • Loci Tekniği
  • Yoğunlaşma Tekniği
  • Hafıza Çivileri
  • Akrostiş Tekniği
  • Görsel ve Tabloları Ezberleme Teknikleri
  • Telefon numaralarını, sayıları, tarihleri akılda tutmakta
  • Dikkat, Odaklanma ve Konsantrasyon Geliştirme
  • Harf Metodu Tekniği
  • Zihin Haritası Tekniği

Hafıza Teknikleri Eğitimini Neden Koru Koçluk’tan Alalım?

  • Koru Koçluk Hafıza Teknikleri becerisini bütüncül bir bakış açısıyla sunar.
  • Koru Koçluk Hafıza Teknikleri becerisini Profesyonel Koçluk yaklaşımıyla ele alır.
  • Koru Koçluk Hafıza Teknikleri eğitimlerinde Duygusal Zeka becerilerinden yararlanır.
  • Koru Koçluk Hafıza Teknikleri eğitimlerinde NLP Tekniklerinden yararlanır.
  • Koru Koçluk Hafıza Teknikleri eğitimlerinde Bilinçaltı Tekniklerinden yararlanır.
  • Koru koçluk Hafıza Teknikleri eğitimlerinde ThetaHealing tekniklerinden yararlanır.
  • Koru Koçluk bugüne kadar verdiği yüzlerce eğitim ve yaptığı seanslarla farklı alanlardaki birçok tecrübeyi sentezleyerek kendine özgü, hızlı ve etkin Hafıza Teknikleri Eğitimi geliştirmiştir.
  • Koru Koçluk eğitmenleri alanında uzman ve sertifikalı eğitmenlerdir.

Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz il******@ko********.com adresine mesaj gönderebilir ya da 0536-356-10-14 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.