İş Yerinde Liderlik Becerisi Geliştirmenin 5 Kolay Yolu
Burak Ergen, Kurumsal Koç
Etkili liderler, iyi iletişim kurma, ekiplerini motive etme, sorumlulukları yerine getirme ve devretme, geri bildirimleri dinleme ve sürekli değişen bir işyerinde sorunları çözme esnekliğine sahiptir.
İşyerinde daha iyi bir konuma gelmek için sadece çalışkan ve zeki olmak değil aynı zamanda liderlik becerilerinin de etkin olması gerekmektedir.
İletişim kurmak, cesur ve dürüst olmak, güler yüzlü olmak bunlardan sadece birkaçıdır. Aynı zamanda iyi bir dinleyici olmak ve etkin iletişim de önemlidir. Çalıştığınızı kişileri iyi tanımak ve empati kurmak sizi bir adım öne götürecektir. Öte yandan her şeyi tek başınıza yapamazsınız, bunun için yetkilendirmek ve delegasyon önem arz eder. Çalışanlar işini yaparken kendi işiymiş gibi sahiplenmelidir. Aynı zamanda da sizi rol model almaları gerekir. Fark yaratmak için tutkulu olmalısınız ve asla pes etmemelisiniz. Sezgisel motivasyona sahip olan liderlerin, her zaman çevrelerindeki organizasyonları iyileştirme arzusu ile etrafındakileri dürtmeleri, cesaretlendirmeleri de gerekiyor. Şeffaflık ve fikir paylaşımı yanında fikir sormak da sizi sevilen lider kılacaktır. Hizmet eden yöneticiler olmak, alçakgönüllü olmak, meyve veren ağaç gibi dalları aşağı sarkan bir canlı misali mütevazilik önem arz ediyor.
Yargılayan zihniyetten uzaklaşmak, öğrenen zihniyetle yaklaşmak sorunları daha hızlı çözmenizi sağlıyor. Müzakere yapmak, farklı ideallere sahip iki kişinin bir araya geldiği ve sonucun ne olması gerektiği konusunda karşılıklı olarak hemfikir oldukları zaman verimli olur. İyi müzakereler bir kuruluş için faydalı olabilir. Çünkü daha iyi ilişkiler kurulmasını ve güveni sağlar. Ayrıca, iki farklı taraftan en iyi şekilde yararlanarak en iyi uzun vadeli sürdürülebilir çözümü bulmaya yardımcı olacaktır. Etkin bir lider, bir kurumu ileriye taşımak için müzakere tarzında iyi bilgilendirilmelidir.
Eleştirel düşünen bireyler her zaman için akıllı karar vericilerdir, analitik ve her zaman rasyoneldirler. Rasyonellik, kritik karar vericilik ve analitiklik organizasyonun amacına ulaşmasında doğru yol göstermesi için önemlidir. Bir lider kararlarını kesin bir şekilde yerine getirebilmelidir. Kritik bir düşünür olduğu için, aldığı her kararın iyi araştırıldığını, nesnel olarak incelendiğini, olası tüm sonuçların değerlendirildiğini ve bu nedenle nihai seçiminin en iyi karar olduğunu bildirmesi önemlidir.
Sizi neler etkili bir lider yapar?
Etkili liderler, iyi iletişim kurma, ekiplerini motive etme, sorumlulukları yerine getirme ve devretme, geri bildirimleri dinleme ve sürekli değişen bir işyerinde sorunları çözme esnekliğine sahiptir.
Aktif dinleme, artikülasyon (sesletim), iş hikaye anlatımı, netlik, sonuç, açık yazışma, düzenleme, açıklama, ifade, grup konuşmalarını kolaylaştırma, sözsüz iletişim, şiddetsiz iletişim, sunum, topluluk önünde konuşma, beden dilini okumak, belirsizliği azaltmak, sözel ve yazılı iletişim etkili bir liderde olmazsa olmazlardandır.
Burada benim 5 ana metodum var. Bunlar Yol haritası çizerek hedef belirleme, liderlik özelliklerini artırmanın yollarını bulma, takımını en az kendin kadar tanımak, az şey öğretip çok şey istememe ve çözümcül yaklaşım metodundan geçiyor. Dilerseniz gelin bunlara bir bakalım;
1- Yol haritası çizerek hedef belirleyin. Bunun için yardımcı aletler;
🗝SMART hedeflerinizi belirleyin,
🗝Durumsal Liderlik alın,
🗝Key Performance Indıcators (KPI) belirleyin ve PUKÖ döngüsü ile takip edin,
🗝Objective Key Results (OKR) ile amaçların anahtar sonuçlarına ulaşmayı hedefleyin,
🗝ASAKAI’lere (Değerlendirme ve aksiyonlar için) katılarak pazar tezgahınızı açın,
🗝 SCRUM (Kompleks işlerin yönetimi için birebir) yaparak basitleşin, 🗝 Dijitalden faydalanın, teknolojik yeniliklere açık olun,
🎯Agile koçlarla çalışın.
2- Liderlik özelliklerinizi artırmanın metodlarını bulun. Bunun için yapılabilecekler;
🗝 Dinleyin ve not alın,
🗝 Danışın,
🗝 Yalın yönetim ve iş süreçleri öğrenin,
🗝 Geribildirim alın-verin,
🗝 Yılda iki kez zihin haritanızı güncelleyin,
🗝 Tersine mentörlük alın,
🦉 Yönetici koçluğu alın,
🦉 Bireysel koçluk alın.
3- Takımınızı ez az kendiniz kadar tanıyın. Bunun için yapılması gereken eylemler;
🗝 Bireysel toplantılar yapın,
🗝 Kişisel ve takım SWOT’u çıkarın,
🗝 Bu SWOT’ları ters SWOT’la fırsata dönüştürüp dönüştürmediğinize bakın,
🦉 “İş Dünyasında Başarının On iki Anahtarı Metodunu” uygulayın.
4- Az şey öğretip çok iş istemek yerine;
🗝 Çalışanı geliştirmek için zaman ve emek vermeyip en küçük hatasında tahammül etmemek yerine tolerans tanıyın,
🗝 Eğitim verin.
5- Çözümcül yaklaşım metodunuz ne?
Bir sorun yaşandığında kendi bildiğinizi dayatmak yerine başkalarının fikir ve yöntelerini sentezleme yolu daha başarılı olabilir. Kendi planlarınız uygulamak yerine başkalarının da fikirlerini alın. Bu sayede güven oluşturmuş olursunuz. Yönetici tarafında, uzatma, uzlaş, unut denilen 3U kuralını uygulamak hayat kurtarır. (Sn Hülya Mutlu hanım’ın bir paylaşımından esinlenilmiştir. Kaynak Linkedin; Hülya Mutlu)
Burak Ergen
Kurumsal Koç
Koru Coaching Magazine, 2023 Ocak sayısında yayınlanmıştır.