Wellbeing
“Zeki insanlar herkesten ve her şeyden öğrenirler. Ortalama insanlar deneyimlerinden öğrenirler. Aptal insanlar ise zaten bütün cevaplara sahiptir.”
Socrates
Wellbeing ruh sağlığı, sağduyulu yaşam değeri veya yaşam kalitesi olarak da bilinen, bireye göre özünde değerli olan şeyleri ifade eder. Dolayısıyla, bir kişinin esenliği, bu kişi için en sonunda gerçekten iyi olan, bireyinin kişisel faydasına olan şeydir. İyi olma, olumlu iyi oluş anlamına gelmesi amaçlanır.
Wellbeing, sağlıklı ve mutlu yaşamın formülüdür.
Wellbeing ilk defa Dr. Halbert L. Dunn’ın 1961 yılında çıkardığı “Yüksek Seviye Wellness” isimli kitapta kullanılmış ve Dunn bu kavramı “bedensel ve zihinsel anlamda esenliği geliştirme ve sürdürme çabası için bir yaşam süreci” şeklinde tanımlamıştır.
Wellbeing bir yaşam stili, iyilik hâlinin bütüncül bir yaklaşımı olarak düşünülebilir. Peki bunlar nedir?
- Meditasyonlar
- Olumlamalar,
- Sağlıklı beslenme
- Yaşamınıza dâhil edebileceğiniz spor
- Thetahealing
- Meditasyon
- Mindfullness
- Yoga
- Nefes çalışmaları
- Uyku kalitesi
Geçmişe ve geleceğe odaklı kaygılı zihninizi ana çekerek çevrenizdeki birçok güzelliği keşfedebilir, böylece wellbeing için ilk adımlarınızı atabilirsiniz.
Benliğinizin tamamen uyum ve esenlik içerisinde olması için fiziğinize, zihninize ve ruhunuza aynı oranda değer vererek denge hâlini koruyabilirsiniz. Fiziksel bedeninizde gerçekleştirdiğiniz olumlu değişiklikler, diğer bedenlerinizi de olumlu etkiler; bunun tersinin de mümkün olduğunu aklınızda tutabilirsiniz. Ruhsal bedeninize ya da zihinsel sağlığınıza zarar veren alışkanlıkları kesip atmadıkça, bunlara devam ettiğiniz sürece vücudunuza da olumsuz durumları çekebilirsiniz. Wellbeing, kapsamlı yaklaşımı sayesinde her zaman bedeninizin, ruhunuzun dengede olmasını sağlar.
Fiziksel Zindelik
Fiziksel zindelik, bedeninizin iyilik hâline ulaşmasına olanak tanıyan hareketleri, eylemleri kapsar. Egzersizler, bedeninizin ihtiyacına yönelik sağlıklı ve doğal beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara başta olmak üzere fiziksel bedeninize zarar veren alışkanlıklardan uzaklaşma durumu; fiziksel zindeliğe kapı aralar. Fiziksel bedeninizi harekete geçirecek alışkanlıkları yaşamınıza sokarak daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşama sahip olabilir, wellbeing durumuna geçişinizi kolaylaştırabilirsiniz. Spor, fitness ve yoga burada önemli destekleyicilerdir.
Ruhsal Zindelik
Anlamlı ve mutlu bir hayat, fiziki bedenin yanı sıra ruhsal zindeliğinizi de gerçekleştirmenizi gerektirir. Ruhsal zindelik durumu, ruhunuza hitap eden tüm manevi değerlerinizi ve kavramlarınızı anlamlandırma ve yeniden keşfetme yolculuğunuzu kapsar. Böylece yaşamdaki yerinizi tespit edebilir, zaman zaman negatif hissetmenize neden olan duygulardan uzaklaşarak anlamlı bir hayat sürdürebilirsiniz.
Ruhsal zindeliğe kavuşmak için içinize dönebilir, meditasyon çalışmaları yapabilirsiniz. Ruhunuzla konuşarak kendinizi, değerlerinizi, kişiliğinizi tanımaya çalışabilirsiniz. Ruhunuzu besleyecek aktiviteler yapıp diğer insanlarla ilişkilerinizi güçlendirerek ruhsal zindeliğinize katkıda bulunabilirsiniz. Ruhunuzun tatminkâr ve minnet dolu olmasını sağlamak için diğer insanlara yardım edebilir ve sosyal aktivitelerde önemli roller üstlenebilirsiniz. Çünkü iyilik bulaşıcıdır. Böylece yardım etmenin hazzıyla ruhunuzu besleyebilirsiniz. Ruhunuzun zinde hissetmesini sağlayacak hedefler belirleyebilir, kendinizi bu anlamlı hedefleri gerçekleştirme yolunda motive edebilirsiniz. Tüm bunları yaptığınızda zihinsel bedeninizde de zindeliğe geçiş yapabilirsiniz. Bu bir devrim niteliğindedir.
Zihinsel Zindelik
“Ne düşünürsek oyuz.” felsefesinden yola çıkarak düşüncelerinizi iyileştirdiğinizde hayatınızı da iyileştirebileceğinizi görebilirsiniz. Zihinsel bedeniniz, diğer iki bedeninizi de desteklemeniz durumunda daha ferah, güzel ve olumlu hislere açık duruma gelebilir. Bununla birlikte zihinsel zindeliğe ulaşmak için zihninizi eğitmeye ve pozitif düşünme alışkanlığı geliştirmeye başlayabilirsiniz. Zihninize zarar verdiğini hissettiğiniz negatif düşüncelerden uzaklaşarak şükür, minnet, sağduyu, mutluluk gibi pozitif hislere odaklanabilirsiniz. Zihinsel zindeliğinizi geliştirmek için düşünme biçiminizi değiştirmeye çalışmak amacıyla çeşitli uygulamalarla başlayabilirsiniz. Bu noktada düzenli meditasyon, yoga ve bilinçli farkındalık çalışmaları, zihninizi eğitmenize destek olabilir. Ruhsal zindeliğin yanında çeşitli zihinsel alışkanlıklar, zihninizi ve diğer bedenlerinizi besleyen düşünceler geliştirebilirsiniz. Nefes teknikleri, feng shui felsefesi de zamanla zihninizi zindelik hâline ulaştırabilir.
Wellbeing’in Boyutları
Wellbeing, kendi içinde başlıca birkaç boyuta ayrılmakta. Bu boyutlar; fiziksel, ruhsal ve zihinsel zindeliği sağlamanız konusunda size farklı alanlarda yardımcı olur:
Fiziksel Wellbeing
Fiziksel wellbeing; sağlıklı yaşam aktivitelerini ve egzersizleri alışkanlık hâline getirerek fiziksel açıdan daha iyi duruma kavuşmanız anlamına gelir. Fiziksel wellbeing, sağlıklı beslenme alışkanlıkları aracılığıyla da geliştirilebilir. Bedeninizi tanıyarak ona en uygun alışkanlıkları edinebilirsiniz. Çeşitli detokslar, egzersizler ve hareketli bir yaşam tarzıyla fiziksel zindeliğe yaklaşabilirsiniz. Yürüyüş, koşu, doğa gezisi gibi fiziksel aktiveler yaparak fiziksel sağlığınızı destelemiş olursunuz.
Duygusal Wellbeing
Zihinsel sağlığınızı geliştirmenizi kapsayan duygusal wellbeing ile stresle baş etmeyi öğrenebilir, öz sevgi ve öz şefkat duygularınızı güçlendirebilirsiniz. Duygusal wellbeing için mindfulness ve pozitif duygular konusunda zihninizi eğitebilirsiniz. Yaşamda karşınıza çıkan olumsuz duygularla baş etme yeteneğinizi geliştirecek bu wellbeing türü, olumlu düşünce biçimine geçiş yapmanızı sağlar.
Sosyal Wellbeing
Diğer insanlarla ilişkilerinizin güçlenmesi, yaşamınızın daha anlamlı ve pozitif olmasını sağlar. Sosyal wellbeing ile yalnızlığın yarattığı negatif duygulardan kurtularak önemli bağlar geliştirebilirsiniz. İletişim başta olmak üzere minnet ve nezaket gibi becerilerinizi geliştirerek daha iyi bir sosyal wellbeing hâline geçiş yapabilirsiniz. İnsanlarla olan iletişiminiz güçlendikçe ve kuvvetli bağlar kurdukça bu durumların yaşamınızın diğer alanlarındaki pozitif etkilerini de görebilirsiniz. Burada hobiler, eski usta meslekleri öğrenme, ekolojik tarım, el sanatları, dekorasyon destekleyicilerdir.
Kurumsal Wellbeing
Profesyonel iş yaşamında wellbeing uygulamalarıyla mutlu olmaya karşılık gelen kurumsal wellbeing, iş yaşamında wellbeing olarak da karşınıza çıkabilir. Bireysel olarak iş yaşamını özel yaşamınızdan ayrı tutup dengeye kavuşturarak stresle baş etmeyi öğrenebilirsiniz. Kurumsal wellbeing, daha çok şirketlerin çalışanlarının daha mutlu ve dengeli bir ruh hâlinde olmaları için uygulanır. İş ve yaşam dengesi kavramını ele alır. Pek çok işveren; çalışanlarının pozitif hissetmesini ve verimliliğinin artmasını sağlamak için yoga, pilates ve meditasyon uygulamaları; iş yerlerini daha pozitif ortamlara dönüştürecek fiziksel değişiklikler ve hobi atölyeleri gibi çeşitli çalışmalar gerçekleştirebilir. Birey olarak iş yaşamındaki veriminizi artıracak çalışmalarla iş hayatında wellbeing uygulamalarını yapabilirsiniz. Kendinizi daha motive hissedip daha verimli çalışmanız, iş nedeniyle yaşamınızı etkileyen stres faktörünü de önemli ölçüde azaltabilir. Stres devamında ruhsal, sinirsel ve sindirimsel hastalıklara yol açar.
Finansal Wellbeing
Yaşamımızda ihtiyaç duyduğumuz maddi olanaklara para aracılığıyla sahip oluruz. Maddi ihtiyaçlarınızı karşılayacak pek çok konuda finansal bir iyi oluş durumuna geçerek stres yaratan faktörleri de hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Finansal wellbeing; parayla sürdürdüğünüz ilişkinin iyileşmesine, gelişmesine, gereksiz harcamaların ve ihtiyacınız dışındaki eşyaları satın almanın yarattığı stresi ortadan kaldırmaya yarar. Yaşam alanınızda fazla ve kullanılmayan eşya her zaman negatif enerji yaratır. Finansal durumunuzu ideal seviyenize getirebilirsiniz. Bunu gerçekleştirebilmek için öncelikle finansal farkındalık uygulamalarını yaşamınıza dahil edebilirsiniz.
Wellbeing uygulamalarını yaşamınızın her alanına dâhil ederek anda kalıp keyif alabileceğiniz bir hayatı kucaklayabilir ve sürdürebilirsiniz. Wellbeing’in üç bedeninizi de dengede tutması sayesinde kaygıdan, stresten ve zihninize zarar veren birçok olumsuz durumdan uzaklaşabilirsiniz. Arzuladığınız yaşam wellbeing uygulamalarıyla mümkündür.
Son olarak şu iki önemli tarihsel sözle noktalayayım.
“Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”
Mustafa Kemal Atatürk
“Kazanma isteği ve başarıya ulaşma arzusu birleşirse kişisel mükemmelliğin kapısını açar.”
Konfüçyüs