Umudunu Kaybetme

Admin tarafından tarihinde yayınlandı

Kişisel Gelişim Filmleri

The Pursuit of Happyness

Tüm zamanların en ilham verici filmlerinden biri olan The Pursuit of Happyness, Chris Gardner’ın gerçek hayat hikayesine dayanıyor.

Türkiye’de “Umudunu Kaybetme” adı ile gösterime giren, yönetmenliğini Gabriele Muccino’nun yaptığı ve başrollerini ünlü aktör Will Smith ve kendi oğlu Jaden Smith’in paylaştığı bu ilham verici film gerçek hayattan Chris Gardner‘in yaşam öyküsüne dayanıyor.

Gardner’ın şaşırtıcı hayat hikayesi Mayıs 2006’da The Pursuit of Happyness (Mutluluğun Peşinde) adlı bir otobiyografi olarak yayınlandı. New York Times ve Washington Post’un en çok satanlar listesine girdi. Kitap New York Times’ın en çok satanlar listesinde yirmi haftadan fazla kaldı ve on dört dile çevrildi.

Filmde Chris Gardner (Will Smith), doktorlara yeni geliştirilmiş bir kemik tarayıcısı satmaya çalışan bir pazarlamacıdır. Chris tüm birikimini bu cihazlara yatırmış ancak beklediği kazancı elde edememiştir. Ekonomik durumu giderek kötüye giden Gardner’in karısı Linda ise otel hizmetçisi olarak çalışmaktadır. Linda artık bu sıkıntılara dayanamıycağını anlayınca evi terk eder. Chris beş yaşındaki oğlu Christopher ile başbaşa kalmıştır. Kirasını ödeyemediğinden oturdukları daireden çıkartılırlar; düşkünler evi, metro durağı, tuvalet vs geceyi geçirmek için bulabildikleri her yerde kalırlar.

Hayata tutunmaya çalışan Chris, çocuğuyla birlikte zorlukların üstesinden gelmeye çalışırken bir yandan da hayallerinin peşine, yani mutluluğun peşine düşmüştür. Çektiği sıkıntılara rağmen, Chris, babalık görevini sevgi ve özenle yerine getirmeye devam eder, bir yandan da oğlu Christopher’a nasihatlerde bulunur.

Filmin en dikkat çekici repliklerinden biri şöyle geçiyor: “Bir daha kimsenin sana bir şeyi yapamayacağını söylemesine izin verme. Benim bile! Bir hayalin varsa peşinden gidip onu korumalısın. İnsanlar kendi başaramadıkları şeyleri seninde başaramayacağını söylerler. Bir şey istiyorsan peşini bırakma git ve onu al! O kadar!

Chris Gardener herkesin kendi içindeki değerini bulması gerektiğini ise kitabında şu ifadelerle dile getiriyor:

“Başkaları kimlik bilgilerinizi, belgelerinizi, derecelerinizi sorgulayabilir. Diğerleri, değerinizi azaltmak için her türlü yolu arayabilir. Ama içinizde olanı kimse sizden alamaz veya lekeleyemez. Bu sizin değeriniz, gerçekte kim olduğunuz, nereye giderseniz gidin sizinle birlikte gidebilecek, bir odaya girdiğiniz anda yanınızda götürebileceğiniz, manipüle edilemeyecek veya sarsılamayacak derecenizdir. Bu benlik duygusu olmadan, hiçbir kağıt, hiçbir soyağacı ve hiçbir kimlik bilgisi sizi siz yapamaz.”

Filmin motivasyon dolu diyalogları bizi düşündürürken, aynı zamanda 1776 tarihli ABD Bağımszılık Bildirgesi’nde “mutluluğun peşinde koşma hakkı“nın önemi üzerinde de düşünmeyi zorluyor.

Gardener bunu , “Bağımsızlık Bildirgesi’ndeki Thomas Jefferson’ı ve yaşama, özgürlük ve mutluluğu arama hakkımızla ilgili kısmını işte o zaman düşünmeye başladım. Ve takip kısmını oraya koymayı nasıl bildiğini düşündüğümü hatırlıyorum. Belki de mutluluk sadece peşinden koşabileceğimiz bir şeydir ve belki de ona asla sahip olamayacağız. Ne olursa olsun. Bunu nereden biliyordu?” sözleri ile sorguluyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin üçüncü başkanı ve Bağımsızlık Bildirgesi’nin yazarlarından biri olan Jefferson Amerikan felsefesinn önemli düşünürlerinden biri olarak da kabul edilmektedir. Thomas Jefferson’a göre “Size mutluluk veren zenginlik ya da ihtişam değil, huzur ve meşguliyettir.

Jefferson mutluluğun bir varış değil bir arayış olduğunu şu sözleri ile dile getiriyor.

“En büyük mutluluğumuz, şansın bizi içine soktuğu yaşam koşullarına bağlı değildir, her zaman iyi bir vicdanın, iyi sağlığın, meşguliyetin ve tüm doğru arayışlarda özgürlüğün sonucudur.”

Ahmet Anlatır

Koru Coaching Magazine, 2023 Nisan sayısında yayınlandı.





0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir